+9

James Ensor: Mijn (on)gerijmd leven

Verkrijgbaar in de boekhandel

In James Ensor: Mijn (on)gerijmd leven reconstrueren Guy Didelez (teksten) en Caryl Strzelecki (illustraties)  het leven van de beroemde kunstenaar met 40 rijmpjes en verzen. Humoristisch, toegankelijk en aangevuld met weetjes over het leven van Ensor.

Een kleine wereld  vol grote leugens

Vanaf juli verkrijgbaar

Guy Didelez vindt schrijven allesbehalve saai. Hij schrijft immers vooral als hij op reis is. En omdat hij veel boeken wil schrijven, moet hij vaak op reis. Heel vaak. Naar Borneo, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Botswana, Kazachstan, Bolivia, Peru, Indonesië, Kenia, China, Nepal… Dan rolt hij van het ene avontuur in het andere.

Zie me graag

Verkrijgbaar bij de auteur

Als Robbe thuiskomt, hoort hij zijn ouders kibbelen. Mama wil een weekendje naar Parijs met haar vrienden. Papa vindt dat geen goed idee. Maar mama drijft haar zin door en gaat toch… Robbe probeert alles wat hij kan om het tussen hen weer goed te maken. Misschien kan de liefdesboom in de tuin hen dichter bij elkaar brengen?

Robbe neemt de tijd om alles in zijn hoofd op een rijtje te zetten. Ruzie maken doet iedereen wel eens… Gaan papa en mama nu scheiden? Nog nooit voelde hij zich zo verdrietig en alleen. Tot hij in de tuin een egeltje ontdekt. Hij smokkelt het mee naar zijn kamer. Maar telkens hij lief wil zijn, zet zijn nieuwe vriendje zijn stekels op…

In dit knusse, gevoelige verhaal laat Guy Didelez zien dat mensen die van elkaar houden, elkaar ook wel eens pijn doen. Subtiele, rake woorden vertellen hoe je iemand los kan laten. Een teder, herkenbaar boek met illustraties van Anne Westerduin.

Het mysterie van de haarcirkels

Verkrijgbaar in de bib

Miete gaat weer logeren bij haar knotsgekke tante Pretselder in Kruisem. Ze kijkt in spanning uit naar het weerzien met de Volwaardige Knoedelgekke Peppels met wie ze bij haar vorige bezoek dikke maatjes is geworden (zie de Marbello Diamanten). Vooral Senne laat haar hart iedere keer weer sneller kloppen.

Bij haar eerste kuspoging donderen Miete en Senne door het valluik van hun nieuwe boomhut. Ze besluiten de nacht lekker gezellig in het bos door te brengen, maar als ze ’s morgens wakker worden, hebben ze zowaar alle twee een cirkel in hun haar.

Die mysterieuze haarcirkels zijn de start van een reeks ongelooflijke superspannende gebeurtenissen, die als een wervelwind door het boek razen en waarbij niet alleen Senne en Miete, maar ook de lezers van de ene verbazing in de andere tuimelen.

De Marbello diamanten

Verkrijgbaar in de bib

Miete en haar broer Bertus, de Kampioen van de Bleekscheterige Sofaknollen, gaan op vakantie bij tante Pretselder. Die heeft zopas het huis van meester Pluim in Kruisem gekocht. De grote tuin is een waar paradijs voor Miete. Ze kan er zwemmen in de vijver, heerlijk genieten van de beestjes in de beek en lekker verdwalen in het aangrenzende Biezebos.

Maar al tijdens de eerste nacht ziet ze een vreemd lichtje in het bos. Miete zou Miete niet zijn als ze er niet achteraan ging. Zo belandt ze bij de boomhut van de Volwaardige Knoedelgekke Peppels en bij Senne, een wat vreemde jongen, die beweert onlangs een ufo te hebben gezien.

De jongens die samen het genootschap van de Peppels vormen, nemen Miete op in hun groep nadat zij alle proeven waaraan zij onderworpen wordt, met glans heeft doorstaan. Miete, met haar onverschrokkenheid en inzicht, blijkt van onschatbare waarde te zijn wanneer onze vrolijke vriendenbende een bende drieste overvallers op het spoor komt.

Wat er met de Peppels gebeurt als zij in handen vallen van de nietsontziende rovers, tart elke verbeelding.

De Marbello-diamanten is een heel spannend boek waarin alle jonge lezertjes, meisjes zowel als jongens, zich moeiteloos zullen kunnen verplaatsen. De natuur, de vriendschap tussen onze vrolijke Peppels, de confrontatie met de roversbende, de ontluikende verliefdheid tussen Miete en Senne, het zijn stuk voor stuk elementen die van de Marbello-diamanten op voorhand een bestseller maken.

Van de Marbello-diamanten bestaat ook een prachtig muziektheater dat op 3 mei 2005 met heel veel succes in het CC van Beveren in première ging.

Zwanenzang

Verkrijgbaar in de bib

De papa en mama van Gabriëlle hebben het te druk met hun klanten. Maar de opa van Gabriëlle heeft zeeën van tijd en woont bij hen in. Opa luistert graag naar oude vinylplaten met klassieke muziek. Dan haalt hij oude herinneringen op. Hij vertelt Gabriëlle het verhaal van het Zwanenmeer. En van oma die ballerina was. Maar dan is er nog oom Anton, de tweelingbroer van opa. Die woont in een instelling. Papa vindt dat opa de verkeerde verhalen aan Gabriëlle vertelt en nu vreest Gabriëlle dat opa ook naar die instelling moet waar zijn broer woont. Gabriëlle weet dat ze moet leren vliegen als een engel om opa te redden…

Snoot

Verkrijgbaar in de bib

De opa en oma van Jolien zijn op reis. Daarom mag zij voor Snoot zorgen, een papegaai die kampioen is in het maken van sjmakkende kusgeluiden.

Maar als Nand, haar klasgenootje, onverwacht komt binnenvallen, gaat Snoot er door het open raam vandoor. Het dier vliegt een verder gelegen appartement binnen, waar Lucien en de wat simpele Marcel de inbraak van hun leven willen plegen. Maar dat is buiten Snoot gerekend…

De volgende wereld

Verkrijgbaar in de bib

Ierland, 844. Een groepje brutale krijgers ontvoert op een nacht Brigid, een jong meisje. Haar vader en haar twee broers willen haar proberen terug te halen, maar waar is ze? Wanneer Brigid de volgende dag wakker wordt, houdt een oude vreemde vrouw haar gezelschap. Zij noemt haar voortdurend Freyda en beweert dat het meisje uitverkoren is om hun leider, Turgeis, te vergezellen. Naar de volgende wereld…

De ondergrondse stad

Verkrijgbaar in de bib

 In de prachtige Turkse landstreek Cappadocië ligt het rustige stadje Derinkuyu. Op een nacht wordt de rust van Kerim en zijn zusje Özlem brutaal verstoord. Het hele stadje slaat op de vlucht voor de Arabische legers van Kalief Ömer. Er is nauwelijks tijd om iets mee te nemen. Özlem slaagt er op de valreep in haar katje Küçük, kleintje, in veiligheid te brengen. Maar wat heet ‘veilig’ wanneer de familie gewoon naar de schapenstal vlucht?

Het pest actie plan

Verkrijgbaar in de bib

Sandra/Emma (in de vierde druk kregen de personages nieuwe namen) is op alle gebied haantje-de-voorste, zowel in de klas als op de speelplaats. Met haar grote mond en haar verleidelijke glimlach zet ze haar klasgenoten op haar hand en palmt ze de leraars in. Groot is haar woede dus als het Turkse meisje Farida/Özlem haar met haar opstellen de loef afsteekt. Sandra/Emma voelt zich ontzettend vernederd en bedenkt de gemeenste middelen om Farida/Özlem te pesten. Alleen Tim, die een jaartje ouder is en wat meer moeite heeft om Sandra’s/Emma’s vlugge geest te volgen, neemt het – tegen de zin van zijn racistische vader – voor Farida/Özlem op. De bom barst als Sandra/Emma het dagboek van Farida/Özlem uit Tims boekentas steelt en daarin leest dat Farida/Özlem elke avond in mama’s buik kruipt. Wat zou ze daar in ‘s hemelsnaam mee kunnen bedoelen?

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden