Lezingen

NIEUW! DIGITALE LEZINGEN!

Jaarlijks geeft Guy tussen de 200 en de 250 lezingen. Daar is hij heel blij om, want vertellen over z’n boeken doet hij minstens even graag als schrijven. Sinds het uitbreken van corona zijn echter heel veel lezingen weggevallen. Om toch zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de vraag van vele scholen en bibliotheken die leesbevordering belangrijk vinden, heeft Guy nu een aantal digitale lezingen gemaakt. Als het kan en mag blijft hij het liefst live lezingen geven, maar als het niet kan zijn deze filmpjes een waardig alternatief.

Elke aangeboden lezing duurt een kleine 50 minuten. Guy vertelt er op een spannende, boeiende, humoristische manier over de boeken die voor de diverse klassen geschikt zijn.Voor het lager onderwijs zijn er twee filmpjes.

Voor het 3e en 4e leerjaar vertelt hij vooral grappige, spannende en af en toe wel eens gevoelige boekjes. Hij kiest hier voor de hele heksenreeks: Heksenketel, Heksenbliksem, Heksenlach, Heksenrace, Heksenneus, Heksenkrant, Trezebelle en de diefstal van het grote Toverboek, Trezebelle: wonderwens boekjes) en voor Zie me graag’.

Voor het 5e en 6e leerjaar vertelt hij vlot leesbare, spannende en grappige boeken als Schimmen uit de vergeetput (met het Infernaat), Alien, Frituur Paradiso, Poedelnaakt, Bisjou, Flashmob, Waanzinnig en waargebeurd, Keigrappig en waargebeurd, Onopgelost en Waargebeurd, Beestig en Waargebeurd, De schat van Orval.

Voor het  1e en 2e middelbaar zijn er 4 filmpjes.

A. Een voor de minder sterke lezers in het middelbaar (Totaal 49,31 minuten). De boeken zijn vlot leesbaar en vaak grappig of spannend. Schimmen uit de vergeetput (met het Infernaat), Alien, Frituur Paradiso, Poedelnaakt, Bisjou, Flashmob, Waanzinnig en waargebeurd, Keigrappig en waargebeurd, Onopgelost en Waargebeurd, Beestig en Waargebeurd, De schat van Orval

B.Gevoelige boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen + factionboeken (mengeling van waarheid en fantasie) Totaal 46,46 minuten Gebroken Glimlach, Omdat ik niet wou kussen, Eeuwig Zwijgen, Puur,  Ik ben iemand/niemand, In het teken van de Ram, De keizerin van Mexico.

C. Spannende boeken + waargebeurde boeken Totaal 47,25 minuten. Raspoetin/Raspoetin duikt weer op, Dagblind/Nachtblind, Clash, De wraak van de Jakjongen, Beestig en Waargebeurd, Keigrappig en waargebeurd, Naar de Bronnen van de Nijl, het goud van Timboektoe, Oplichters en Afpersers, Fantasten en Flierebluiters.

D. ‘De Toppers’, een mix van heel uiteenlopende boeken voor diverse leeftijden die minimum een viijfde druk behaalden. (Ongeveer 49 minuten) Raspoetin (10e druk) Raspoetin duikt weer op (7e druk) Schimmen uit de vergeetput met o.a. Het Infernaat (7e druk) De schat van Orval (8e druk) Gebroken Glimlach (5e druk) Omdat ik niet wou kussen (5e druk) Ik ben iemand/niemand (5e druk)

De reacties die ik op de digitale lezingen al ontving spreken voor zich. Zo schreef Esther Houben leerkracht van het Junior Atlas College in Genk me: ‘HOE LEUK! 🤩😍🤩 Ik vraag me af of je toch publiek had toen je dit opgenomen hebt, want jouw manier van vertellen blijft even enthousiast als in het echt!!!’

Vooral de manier waarop Guy Didelez in zijn filmpjes vertelde, sprak de leerlingen aan. Korte info over de boeken gecombineerd met een streepje humor! Een aantal kernwoorden die bij de leerlingen terugkwamen, waren: gefascineerd, enthousiast, opgewekt, boeiend, veel intonatie, grappig,… De online lezing heeft de  verwachtingen van de leerlingen  overtroffen.  (Bubbe Bollaert, lerares Nederlands aan het Maerlant-Atheneum in Blankenberge).

Tim Delacourt, leraar Nederlands, Aanvangsbegeleider campus Creo Lokeren, schreef me dan weer: ‘Ik probeerde de filmpjes al eens uit en dat lukt perfect! Het is een zeer zuiver beeld met heldere klank en ook al is het anders: ik ben meteen weer ondergedompeld in je vertelsfeer. Dit is echt een fijn alternatief.’

Interesse voor zo’n digitale lezing? Stuur dan gerust een mailtje om wat meer uitleg naar guy.didelez@telenet.be.

 
 

LIVE LEZINGEN

Toch gaat natuurlijk niets boven een live lezing waarin lezers hun favoriete schrijver in levende lijve te ontmoeten. Dat merk je wel op boekenbeurzen, waar lezers voortdurend op zoek zijn naar gesigneerde exemplaren.

Maar leuker nog dan zo’n vluchtige ontmoeting is het een schrijver in de klas of in de bibliotheek uit te nodigen. Hij kan dan honderduit praten over zijn boeken. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Hoe werkt hij? Wat bezielt hem om elke dag weer achter dat computertje te gaan zitten? En vooral: waarover gaan die boeken?

En het wordt natuurlijk helemaal te gek als die auteur zo begeesterend vertelt over een hele rits zeer uiteenlopende boeken dat heel veel kinderen na zo’n lezing zitten te popelen om hun favoriete boek te gaan lezen. Want Guy heeft echt boeken voor alle leeftijden en voor alle kinderen en jongeren vanaf een jaar of negen. Spanend, grappig, waargebeurd, gevoelig, bizar, vlot lezend… Noem maar op!

LEZINGEN VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Al vele jaren verzorgt Guy Didelez (die zelf twintig jaar in het onderwijs actief was) schoollezingen, zowel voor het lager (derde, vierde, vijfde, zesde leerjaar) als voor het secundair onderwijs. (eerste tot en met vierde middelbaar). Hij doet dat op een heel eigen, gedreven en vaak ook humoristische manier. Steeds opnieuw worden de kinderen of jongeren meegezogen door zijn verhalen, die hij nooit helemaal vertelt. In plaats daarvan stopt hij liever op een raadselachtig, bloedstollend of intrigerend hoogtepunt, zodat de luisteraars absoluut willen weten hoe het verhaal verder loopt en massaal beginnen te lezen. Geen wonder dat Guy  in heel veel scholen en bibliotheken dus een graag geziene ‘vaste klant’ is geworden die al 15, 20, soms meer dan 30 jaar aan een stuk opnieuw gevraagd wordt en meer dan 200 lezingen per jaar geeft. In 2014 gaf hij trouwens zijn 100e lezing op één en dezelfde school. (Het Sint-Michielscollege in Schoten) Dat moet wellicht een unicum in Vlaanderen zijn!

Na jarenlang dezelfde tarieven gehanteerd te hebben, heeft Guy vanaf januari 2021 de prijs voor zijn lezingen verhoogd. Voor een enkelvoudige lezing tot maximaal 60 leerlingen vraagt hij 240 euro + 0,40 euro/km verplaatsingsonkosten. Twee of meer lezingen op dezelfde plaats op dezelfde dag komen op 230 euro per lezing. De verplaatsingsonkosten komen ook in dat geval op 0,40 euro/km. Voor grotere groepen wordt er een toeslag gerekend van 50 euro per begonnen groep van 20 leerlingen.

Voor boekingen of verdere inlichtingen neemt u best contact op met guy.didelez@telenet.be.

ENKELE REACTIES VAN SCHOLEN:

Op de vraag wat de leerlingen van het vierde leerjaar uit GBS Krokegem van de lezing vonden antwoordden ze: ‘Super leuk! De leerlingen luisterden met open mond; je kon een muis horen lopen. De auteur was een uur vroeger dan voorzien gekomen en bleef 3 uur in de klas. Dit was voor de leerlingen veel te kort. Voor hij wegging kreeg hij spontaan een dikke knuffel van de leerlingen.’

Liesbeth Steyaert, zorgleerkracht aan het Sint Leo-College in Brugge schrijft dan weer: Graag wil ik u nog bedanken! Dankzij uw lezing enkele jaren terug bracht u mijn zoon die dyslexie heeft aan het lezen. Hij las tot voor kort elke avond in één van uw boeken en verslond ze allemaal. Nu is hij op een andere auteur overgeschakeld.’

Het VTI-Veurne, waar Guy al jarenlang een vaste klant is, antwoordt op de vraag: ‘Wat vond u van de inhoud van de lezing? Was die op maat van het doelpubliek?’ ‘Na meer dan 15 samenwerken met Guy Didelez worden we alsmaar meer overtuigd van het feit dat hij de beste keuze voor onze lln. is. Hij weet als geen ander ons publiek te boeien. Jongens uit het nijverheidstechnisch onderwijs zijn immers niet de grootste lezers. En als je hoort dat er enkelen de avond na de lezing al naar de bib zijn geweest om zijn boeken te ontlenen, dan heb je je doel bereikt.’

N.a.v. Guy’s 100e lezing in het Sint-Michielscollege verscheen er in de Bode Van Schoten zelfs een heel artikel over de schrijver. ‘Geen oud-student of leerling in de hogere jaren die zich het bezoek van ‘den Didel’, zoas hij gemeenzaam genoemd wordt achter de michielscoulissen niet meer herinnert. Een greep uit hun reacties: een heerlijk verteller, leuke namen altijd in zijn boeken, hij houdt zelfs van basket, ik kon na het lezen de slaap niet meer vatten, zo spannend…’

De directie van Libos, een piepklein schoolje uit Lippelo liet per mail aan de auteur weten:’Uw bezoek aan onze school was een hoogtepunt voor ons!’

In 2014 werd Guy trouwens als ‘prijs’ uitgereikt. Juf Fanny en haar klas uit Go-school De Stappe in Stabroek wonnen immers de wedstrijd voor het scholenproject van de boekenbeurs. Zij overtuigden Boek.be CANON Cultuurcel, Stichting Lezen en het Vlaams Fonds voor de Letteren van hun leesbevorderende activiteiten en wonnen zo een auteurslezing. En ja hoor, de leerlingen kozen na enig overleg prompt voor Guy Didelez. Hoe het bezoek aan de school verliep kun je trouwens hier lezen.

Wil je contact opnemen voor een lezing dan kan dat via guy.didelez@telenet.be.

LEZINGEN VOOR VOLWASSENEN

Guy Didelez geeft ook lezingen voor volwassenen. Zo ging hij in het verleden n.a.v. zijn boek ‘Ik ben iemand/Niemand’ over verborgen armoede al vaak over die thematiek praten. Daarnaast gaf hij ook al lezingen over het schrijven van scenario’s of zijn leven als full-time auteur. Vaak gebeuren die ‘lezingen’ trouwens ook in interviewvorm.

TONEEL

TONEEL VOOR KINDEREN

Guy bracht vroeger ook toneelstukken voor kinderen. Zo was er het korte stuk ‘De Vis in de Boom’ dat hij voor kleutertjes en voor de leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar speelde. Verder trok hij jarenlang rond met het knotsgekke en tegelijk toch heel spannende ‘Ontsnapt uit het Infernaat’ (voor 4e, 5e en 6e leerjaar) dat gebaseerd was op het succesboek ‘Het Infernaat’ (zevende druk) en dat door het doelpubliek keer op keer fel gesmaakt werd.. 

Nadat hij in mei 2019 nog een laatste opvoering van ‘De Vis in de Boom’ bracht, heeft hij echter beslist om te stoppen met het spelen van toneelstukken. Hij concentreert zich nu – meer nog dan vroeger – op zijn lezingen.

TONEEL DOOR DERDEN

Naast al die lezingen zijn er ook een aantal toneelstukken waar échte acteurs mee rondtrekken. Zij spelen op aanvraag voor scholen, bibliotheken, cc’s en andere organisaties. Zo bracht Paco-producties in de loop van de jaren al heel wat opvoeringen van Pestkoppen en Windbuilen (voor 6 tot 9 jaar) en zelfs meer dan 600 opvoeringen van het Pest Actie Plan (voor 10 tot 14-jarigen). Vanaf september 2014 trekt hetzelfde productiehuis ook rond met een toneelstuk op basis van Guy’s zevende heksenboekje ‘Heksje Trezebelle en de diefstal van het grote toverboek.’ Daarnaast pakt Paco-producties voor het 1e, 2e en 3e middelbaar uit met het swingende en toch zeer aangrijpende ‘Gebroken Glimlach‘. 5 en 6 van het middelbaar of groepen voor volwassenen kunnen dan weer gaan kijken naar de toneelversie van ‘Ik ben iemand/Niemand’, een dialoog die overal zeer lovend onthaald wordt en gespeeld wordt door Stefanie Moens en Thomas De Wit.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden