Het pest actie plan

Auteur

Guy Didelez

Illustraties

Anne Westerduin

Uitgeverij

Uitgeverij Davidsfonds/Infodok 1997, 2e druk 2000, 3e druk: 2003, 144 pagina’s, 13,50 euro. 4e druk uitgeverij Manteau, 5e druk uitgeverij Van In 

Bib

Dit boek vind je terug in de bibliotheek

 

Onder de titel ‘Asselschlamassel’ bracht uitgeverij bracht Rex Verlag een Duitse vertaling op de markt.

Het boek behaalde de tweede plaats in de Kinder- en Jeugdjury 1999.

In 2007 werd het boek heruitgegeven (vierde druk) door uitgeverij Manteau. In 2013 verscheen bij uitgeverij Van In een vijfde druk in de reeks ‘Tijd voor Taal’ Acent Bieb; in 2015 verschijnt andermaal bij uitgeverij Van In een zesde druk in de reeks ‘Boektoppers’.

Inhoud

Sandra/Emma (in de vierde druk kregen de personages nieuwe namen) is op alle gebied haantje-de-voorste, zowel in de klas als op de speelplaats. Met haar grote mond en haar verleidelijke glimlach zet ze haar klasgenoten op haar hand en palmt ze de leraars in. Groot is haar woede dus als het Turkse meisje Farida/Özlem haar met haar opstellen de loef afsteekt. Sandra/Emma voelt zich ontzettend vernederd en bedenkt de gemeenste middelen om Farida/Özlem te pesten. Alleen Tim, die een jaartje ouder is en wat meer moeite heeft om Sandra’s/Emma’s vlugge geest te volgen, neemt het – tegen de zin van zijn racistische vader – voor Farida/Özlem op. De bom barst als Sandra/Emma het dagboek van Farida/Özlem uit Tims boekentas steelt en daarin leest dat Farida/Özlem elke avond in mama’s buik kruipt. Wat zou ze daar in ‘s hemelsnaam mee kunnen bedoelen?

Persreacties

Het verhaal van de hoofdpersonages uit Het Pest Actie Plan is zo sterk getekend dat het een aanrader is voor iedere klasbibliotheek. (Leesidee)

Het Pest Actie Plan spoort aan tot nadenken én lezen (Het Volk)

In een vlot, aangrijpend en spannend verhaal legt de auteur heel wat pestmechanismen bloot. Het ‘PAP’ is dan ook een must voor het gesprek in elke klas van 2de en 3de graad basisonderwijs. (Kerk en Leven)

Het is een prachtig resultaat geworden. Didelez, in een vorig leven leerkracht, weet dan ook waarover hij schrijft. Het boek schetst uitstekend het pestprobleem en de psychologische gevolgen. (Merksem Vooruit)

Het boek geeft een realistisch beeld van een doorsnee klas. Het laat zien dat kinderen van negen, tien jaar in staat zijn een eigen oordeel te vellen en hun eigen denkbeelden te vormen. De stijl van Didelez is literair: beeldend en poëtisch. Het boek is niet dichtgetimmerd, maar laat kinderen genoeg ruimte tot het invullen en vormen van gedachten. (Contrast)

Ein einfühlsames Buch mit gut ausgearbeiteten, sehr verschiedenen Charakteren. Ein Problem wird hier aufgegriffen mit dem sicher schon so mancher Leser konfrontiert wurde und sich deshalb identifizieren und solidarisieren kann. Die Sprache ist anspruchsvoll und bildhaft. Ein sehr empfelenswertes Buch auch zum Einsatz in der Schule. (Jugendliteratur und Medien)

Weetjes

In de ‘leeswereld van Jenebah Kamara’ heeft deze in Nigeria geboren vrouw het ok over het Pest Actie Plan dat een mijlpaal in haar leven betekende. Dank zij dit boek begon ze graag te lezen. ‘Afgezien van de inhoud van het boek, sympathiseerde ik meteen met het hoofdpersonage’, zegt Jenebah. ‘Ik begreep haar, het anders zijn, het pesten. In Het pestactieplan lag wellicht de kiem van mijn huidige interesse in diversiteit, identiteit en seksualiteit. Thema’s die later nog veel meer tot uiting kwamen in mijn tienerjaren.

Leuk om lezen. Alleen wil de redactie van ‘Iedereen Leest’ alles graag een beetje duiden door eraan toe te voegen dat Guy Didelez een jeugdauteur is uit de Denderstreek.  Ik  dacht dat ik van mijn stoel viel. Toen het stuk verscheen had ik al meer dan 80 boeken geschreven, maar nog altijd schijnt niemand bij ‘Iedereen Leest’ te weten wie ik ben en waarmee ik mee bezig ben. Na meer dan 30 jaar verwarren ze mij daar duidelijk nog altijd met collega en vriend Patrick Bernauw die wel uit de Denderstreek afkomstig is… Je vraag je op zo’n moment toch af waarmee de mensen die het lezen zouden moeten bevorderen eigenlijk echt mee bezig zijn en het verklaart voor mij alvast waarom ik al zowat 20 jaar niet meer geselecteerd word voor de Kinder- en Jeugdjury… 

Van dit boek bestaat ook een gelijknamig toneelstuk. Het toert intussen al zo’n 25 jaar lang met onverminderd succes langs scholen en bibliotheken werd al zo’n 600 keer opgevoerd en bereikte in de loop van de jaren meer dan 100.000 kinderen. Net als de meeste van mijn andere toneelstukken wordt het gebracht door Paco-producties dat ook al met succes Pestkoppen en Windbuilen ,Zwanenzang‘  Heksje Trezebelle en de diefstal van het Grote Toverboek Gebroken Glimlach en Ik ben iemand/niemand op het podium brengt.

Hou je van gevoelige verhalen, dan kun je ook eens kijken naar: De Kikkerkus, Kwelduivels, Pestkoppen en Windbuilen, Zwanenzang en ‘Een kleine wereld vol grote leugens‘ dat naast grappige ook gevoelige verhalen bevat . Goeie lezers uit 5 en 6 kunnen zelfs al met ‘Gebroken Glimlach’, een + 12 verhaal van start.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden