Zwanenzang

Info

Boek: Zwanenzang van Guy Didelez en Joke de Vloed. 

Leeftijd: 9 – 13 jaar

Thema: Familievoorstelling Dementie 

Leeftijd: Van 9 tot 99 jaar

Duur 60 minuten. 

Aantal voorstellingen: In mei 2020 werd Dimlicht al voor de 40e keer opgevoerd. 

Wat voorafging

Het boek Zwanenang werd aanvankelijk door Paul Coppens bewerkt tot een toneelstuk met als acteurs Jo Van Milee, Anneke Devuyst en Jacques Van Avermaet. Hoewel het een heel aandoenlijke voorstelling was, lag het thema (dementie) zo gevoelig dat maar weinig leerkrachten uit het lager onderwijs het aandurfden dit thema in de school te brengen. Hoe moesten ze met dit onderwerp aan de slag?

Jaren later werd Guy Didelez gecontacteerd door Dimlicht, een jong muzikaal ensemble dat liefst van al de platgetreden paden wilde verlaten en wilde verrassen met nieuwe composities en producties. Ze vroegen Guy dan ook of ze een van zijn boeken mochten bewerken naar een muzikale voorstelling en kozen voor Zwanenzang.  Ze maakten van het boek een familievoostelling die door een heel divers publiek gesmaakt werd.

Op die manier ontstond er ook een muzikale versie van dit verhaal. Mirek Coutigny & Ruben De Gheselle componeerden de wonderlijk mooie klassieke muziek, Sarah Van Overwaelle bewerkte het boek tot een betoverende toneelvoorstelling die ze schitterend speelt terwijl ze begeleid wordt door het zevenkoppig ensemble van Dimlicht. Een voorstelling om echt bij weg te dromen. 

Het verhaal

De papa en mama van Gabriëlle hebben het te druk met hun klanten. Maar de opa van Gabriëlle heeft zeeën van tijd en woont bij hen in. Opa luistert graag naar oude vinylplaten met klassieke muziek. Dan haalt hij oude herinneringen op. Hij vertelt Gabriëlle het verhaal van het Zwanenmeer. En van oma die ballerina was. Maar papa vindt dat opa raar doet en dat hij hoe langer hoe meer begint te vergeten. Gabriëlle vreest dat opa ook naar een instelling moet en dat hij niet meer bij haar thuis mag blijven wonden. Dat wil Gabriëlle niet. Maar hoe hou je als 9-jarig meisje zoiets tegen? Misschien moet ze wel leren vliegen als een engel om opa te redden….

Je kunt het stuk ook via pacoproducties bestellen.

Weetjes

Het gelijknamige boek werd uitgegeven in 2005, maar is jammer genoeg niet meer in de handel te verkrijgen. 

Ben je op zoek naar meer informatie over de toneelstukken die op basis van Guy’s boeken gebracht worden kijk dan zeker ook eens naar Trezebelle, Ik heb ook geen pretentie, Pestkoppen en windbuilen, Gebroken Glimlach, Het Pest Actie Plan en Ik ben iemand/niemand

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden