VLE(U)GELS

Info

TRAGIKOMEDIE

Titel: Vle(u)gels

Aantal opvioeringen: (37)

Auteur: Guy Didelez

Genre: Tragikomedie

Duur: Avondvullend

Decor: Een volkstuintje

Bezetting: 4 heren, 1 dame

Inhoud

Na de winterstop komen de eerste volkstuinders opnieuw naar hun ‘hofkes’. Zo maken we kennis met Gust, Fons, Bernard en Bruno. Hoewel het er op hun tuintjes dikwijls heel vrolijk aan toegaat, zijn het in feite alle vier heel eenzame mensen die om diverse redenen hun huis ontvluchten. Bij elkaar, op de tuintjes waar de tijd lijkt stil te staan, vinden ze nog echte vriendschap.

Tot er plots een nieuwe tuinder verschijnt. Een vrouw! Zonder het te willen, dreigt ze het zorgvuldig uitgebalanceerde mannenwereldje te ontwrichten. Wie is zij? Wat drijft haar naar de tuintjes?

VLE(u)GELS is een stuk vol tegenstellingen. Zwalpend tussen bitterheid en vrolijkheid, tussen hoop en wanhoop, wil het in zijn menselijkheid vooral heel herkenbaar zijn.

Persreacties

Didelez beschrijft op een fijnbesnaarde manier een korte periode uit het leven van enkele vereenzaamde, gekwetste mensen. De toon is licht, bij wijlen grappig, meestal herkenbaar. (Gazet van Antwerpen)

Weetjes

Het stuk behaalde een aanmoedigingspremie in de Frans Cools’ Toneelwedstrijd 1992 – 1993 voor de beste creatie in het amateurtheater.

Vleugels diende ook als uitgangspunt voor een t.v.-film, die Guy schreef in het kader van de reeks ‘Faits Divers’. De film van regisseuse Julie De Clerq met in de hoofdrollen Vic De Wachter, Joke De Vinck, Johan Heldenberg en Michel  Van Dousselaere werd inmiddels zo’n dertigtal keren uitgezonden op Prime zes keer op VTM en 2 keer op Vitaya.  

Die t.v.-film is ook op dvd verkrijgbaar.

Vleugels was een stuk dat door elk gezelschap dat het speelde altijd met de beste zorgen omringd werd, maar tegelijk (vanwege de wat problematische bezetting – 4 mannen – 1 vrouw ) vrij weinig werd opgevoerd.  Paul Coppens bewerkte het stuk voor zijn eigen theatergezelschap tot ‘De Hofkes‘, een toneelstuk met een ruimere bezetting. Hopelijk vindt het in deze nieuwe vorm makkelijker de weg naar de theaterzalen.

Het stuk kan op eenvoudige aanvraag verkregen worden bij guy.didelez@telenet.be of auteursbureau Almo. 

Op zoek naar andere aangrijpende en tegelijk soms ook humoristische stukken om met uw groep te spelen? Neem dan zeker ook een kijkje bij Ontsnapt uit de Krabbenmand, Nooit meer spreken, De Hofkes en De Zwarte kous.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden