Ontsnapt uit de krabbenmand

Info

Ontsnapt uit de krabbenmand: een toneelstuk gebaseerd op de roman ‘Ik ben iemand/Niemand‘ van Guy Didelez.

Bewerking naar toneel: Guy Didelez

Inhoud

‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’, is een aangrijpend toneelstuk gebaseerd op ‘Ik ben Iemand/niemand‘ een boek dat in 2009 door uitgeverij Manteau gepubliceerd werd, intussen al aan een vijfde druk toe is en heel veel lezers heeft weten te beroeren, wat overduidelijk blijkt uit de vele lezersreacties op http://www.ikbeniemandniemand.be/gastenboek.

Van dit boek verscheen ook een monoloogversie onder de titel ‘Leven in een Krabbenmand’ in een productie van theater Paljas en gespeeld door Marleen Merckx. Met inmiddels zo’n 220 opvoeringen in vele toneelzalen en culturele centra over heel Vlaanderen gooide dit stuk hoge ogen.

Jammer genoeg bleven amateurtheaters die dit volkse, zeer herkenbare, maar vooral ook zeer pakkende stuk met meerdere acteurs wilden brengen op hun honger zitten
 
Daar komt met ‘Ontsnapt uit de Krabbenmand’ gelukkig verandering in. Net als het boek en net als de monoloogversie brengt ook dit stuk – dat tegelijk toch eer totaal andere aspecten belicht – het unieke en waargebeurde verhaal van Emilie en haar gezin. Het stuk toont hoe Nico en Emilie elkaar leren kennen en hoe ze voor elkaar kiezen.
 
Geen evidente keuze, want Nico is op het ogenblik dat ze elkaar leren kennen drugsverslaafd en heeft een heleboel schulden. Met heel veel vallen en opstaan, met een doorzettingsvermogen dat respect afdwingt en met ondersteuning van mensen die het goed met hen voor hebben, zullen ze er uiteindelijk in slagen uit de armoede te geraken en op die manier ook hun andere problemen (verslaving, partnergeweld…) achter zich te laten. Maar tegen dat het zo ver is heeft de toeschouwer van een een nu eens grappige, dan weer aangrijpende of rauwe maar altijd levensechte brok theater kunnen genieten
 
Bezetting: 5 vrouwen, 4 mannen (met dubbelrollen) 4 vrouwen, 3 mannen.
 

Op zoek naar andere aangrijpende stukken om met uw groep te spelen? Neem dan zeker ook een kijkje op De Hofkes, De Zwarte Kous, Nooit meer spreken en Vleugels (zelfde verhaallijn als De Hofkes, maar een kleinere bezetting).

Weetje

Na de monoloogversie voor Theater Paljas, schreef Guy Trouwens ook nog een sterke dialoog die door pacotheater gebracht wordt.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden