Monsieur Arsène

Info

Titel: Monsieur Arsène

Monoloog

Auteur: ?

Tot leven gebracht door: Patrick Bernauw, Freek Neirynck en Guy Didelez

Aantal opvoeringen: 19

Mysterieuze voorgeschiedenis

In 1993 trof wijlen Willemfondsvoorzitter Willy Bultereys een getypt script aan op een zolder van het Gentse Lakenmetershuis.  Deze toneeltekst kwam van onder het stof van de archieven van de de bibliotheek. Bultereys liet de tekst met titel “Monsieur Arsène” onderzoeken door Freek Neirynck die het doorgaf aan Patrick Bernauw, die in 1991 een boek over de roof van ‘de Rechtvaardige Rechters,’ een onderdeel van het Lam Gods, geschreven had.

Een schrijverscollecief, waaronder Patrick Bernauw, Guy Didelez en Freek Neirynck, boog zich dieper over de zaak. De drie auteurs vonden de hele zaak zo intrigerend dat ze op zoek gingen naar een acteur om het stuk te spelen.

Inhoud

Het anonieme toneelstuk gaat over een journalist die een tekst repeteert voor een persconferentie die hij zelf zal geven en waarin hij allerlei onthullingen zal doen over het vermiste paneel van het Lam Gods en de vermoedelijke dief Arsène Goedertier. Het stuk is getiteld naar een zekere ‘monsieur Arsène’ die het stuk geschreven zou hebben. De bergplaats van het gestolen paneel wordt in het stuk beschreven als een publiek toegankelijk pand niet ver van de Sint-Baafskathedraal.

Eerste voorstelling

Gespeeld door beroepsacteur Guido Van den Berghe.

Regisseur Geert Callebaut

De eerste voorstellingen werden georganiseerd door de Koninklijke Toneelvereniging Zucht naar Kunst vzw in samenwerking met Theaterplatfom Gent, de Kultuurschuur vzw, het Scheppersinstituut en de Gemeente Wetteren.

Weetje

Onder de titel de Roof van de Rechtvaardige Rechters kende het stuk in oktober 2011 andermaal  een aantal succesvolle opvoeringen.

In zijn boek ‘Onopgelost en Waargebeurd‘ schreef Guy een verhaal over de roof van de Rechtvaardige Rechters, waarover het toneelstuk ook handelt. De diefstal werd nooit opgelost hoewel tal van (amateur)-detectives in de loop van de jaren het mysterie probeerden op te lossen. 

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden