Leven in een krabbenmand

Info

Leven in een krabbenmand: een toneelstuk gebaseerd op de roman ‘Ik ben iemand/Niemand‘ van Guy Didelez.

Bewerking naar toneel: Guy Bernaert

Regisseur: Jan Verbist

Actrice: Marleen Merckx

Productie: Theater Paljas (www.paljas.be)

Aantal opvoeringen: 220

Inhoud

‘Mensen die in de shit zitten kunt ge vergelijken met een mand vol krabben. Iedereen wil eruit, maar zo simpel is het niet. Iedere keer als ge een beetje houvast vindt aan de rand van de mand is er wel een andere krab die zich aan u vast haakt en uw poot als steun wil gebruiken. Dan wordt ge weer opnieuw de dieperik ingetrokken.

Deze theatermonoloog is gebaseerd op de waar gebeurde roman ‘Ik ben iemand/niemand’ van Guy Didelez. Een vrouw vertelt daarin over haar leven in armoede in ons land. Het is een beklijvend, soms humoristisch, soms hard relaas. Daarnaast komt haar kracht en doorzettingsvermogen sterk aan bod. Het is ook een liefdesgeschiedenis van een koppel dat elkaar door dik en dun blijft steunen.  

Persreactie

Het alter ego van Marleen Merckx, een getormenteerde vrouw van om en bij de veertig, dramatiseert niet, maar bezondigt zich evenmin aan geromantiseerde beschouwingen. Merckx vindt een bewonderenswaardig evenwicht tussen humor en tragedie, smart en hoop, en creëert zo het effect van een rollercoasterrit door het land der armen. (Peter Briers in Gazet van Antwerpen).

Weetjes

Met meer dan 100 voorstellingen tijdens het eerste seizoen nam deze theatermonoloog een vliegende start. Bij de avant-première in Aalst waren er zo’n 600 aanwezigen die Marleen Merckx op een staande ovatie vergastten. Het stuk kwam ook aan bod in het VRT-avondjournaal en werd intussen meer dan 200 keer opgevoerd. 

Na die succesvolle tournee werd de opvoering van de monoloog stilgezet. Omdat er echter heel veel belangstelling voor de thematiek bleef bestaan bewerkte Guy zijn boek later tot een volavondversie voor het amateurtoneel’ onder de titel ‘Ontsnapt uit de krabbenmand‘. Tegelijk schreef hij onder de titel ‘Ik ben iemand/niemand‘ ook een versie voor twee acteurs (Thomas De Wit en Stefanie Moens) die het aangrijpende verhaal op een heel doorleefde manier brengen en het stuk met steeds toenemend succes in scholen, bibliotheken, verenigingen… gaan spelen.

Ben je op zoek naar meer informatie over de toneelstukken die op basis van Guy’s boeken voor young adults gebracht worden, kijk dan zeker ook eens naar Het Pest Actie Plan, Gebroken Glimlach en Zwanenzang dat door het muzikale ensemble Dimlicht tot een muzikale voorstelling werd omgetoverd waarover je  hier ook nog wat meer info vindt.

Jongere toeschouwers kunnen dan weer genieten van Trezebelle, Ik heb ook geen pretentie Pestkoppen en Windbuilen en Het Pest Actie Plan.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden