Auteur

Guy Didelez

Illustraties

1e en 2e druk: Anne Westerduin, 

3e en 4e druk Marijke Meersman 

5e druk Bram Didelez

Uitgeverij

Vijfde, herziene druk: Uitgeverij Abimo  2006, 123 pagina’s, zesde druk september 2007, zevende druk augustus 2011, achtste druk januari 2013, negende druk 2015, tiende druk 2018, elfde druk 2021

Prijs samen met het dubbelboek Raspoetin duikt weer op: 19,50 euro.

Beschikbaar

Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Inhoud

Bram, Sofie en Bert trekken zich het lot aan van hun nieuwe klasgenoot Peter. Die stottert en wordt door de leraar Nederlands gepest. De drie vrienden winnen zijn vertrouwen. Op een dag ontdekken ze zijn geheim. Peter is buikspreker, net als zijn overleden vader, En Raspoetin, een van de vier oude, houten poppen waarmee hij optreedt, stottert niet.

Met dit debuut voor de jeugd won Guy Didelez de Prijs voor het Beste Vlaamse Misdaadverhaal 1989. De jury loofde deze spannende roman voor jongeren vanaf 12 jaar om zijn frisse en levendige stijl, zijn opmerkelijke karaktertekening van kinderen en zijn ingenieuze plot

Eveneens uitgegeven door Abimo: Raspoetin duikt weer op, het vervolg op Raspoetin.

Persreacties

‘Toen ik begon te lezen, kon ik niet meer stoppen… Soms zat ik te trillen van de spanning…’ (Zonneland)

Iedereen is in spanning gebracht door Raspoetin. Dit geldt voor elke leeftijd… ook voor de mijne en ik ben al bijna drie keer meerderjarig!’ (Het Laatste Nieuws)

Erg boeiend is ook Raspoetin, een spannende thriller die de Trofee van het beste Vlaamse moord- en misdaadverhaal won voor kleppers als Bart Holsters en Jef Geeraerts. (Wij)

‘Normaal lees ik niet graag een boek. Maar ik begon in Raspoetin en kon niet meer stoppen met lezen. Het is een fantastisch boek. Op sommige momenten bleef ik gewoon verstijfd zitten van spanning. (Weirdo’s)

Raspoetin behoort tot het soort boeken dat de lezer vastkluistert aan zijn stoel. (Het Volk)

Weetjes

Raspoetin is wellicht mijn meest merkwaardige boek. Het werd meer dan 30 jaar uitgegeven en is sindsdien elke dag verkrijgbaar geweest in de boekhandel. Geloof me, er zijn heel weinig boeken in Vlaanderen en Nederland, waar dit voor geldt. De tiende druk die het inmiddels heeft behaald, is wellicht ook nog altijd geen eindpunt want elk jaar opnieuw weet het boek heel wat lezers te fascineren. Samen met zijn al even spannende opvolger Raspoetin duikt weer op is het dan ook als misdaadverhaal voor de jeugd een echte klassieker geworden.  

Uitgeverij Bonnier Carlsen bracht de Zweedse vertaling van Raspoetin. Onder de tiotel ‘Rasputin’ bracht uitgeverij Leo Vorlag de Noorse vertaling van het boek. 

Wil je meer weten over het toneelstuk Raspoetin (het volavondstuk)?

Wil je nog meer spannende boeken van Guy Didelez lezen kies dan voor ClashDagblind/Nachtblind, Vampiermanieren, Schimmen uit de vergeetput (met daarin Kadavergedaver, Het Infernaat en Duistere Middeleeuwers) Levend lijk en Raspoetin duikt weer op, het al even spannende vervolg op Raspoetin dat in een tuimelboek werd uitgegeven. Grotere lezers moeten beslist eens kijken naar De wraak van de Jakjongen, dat ik zelfs als mijn allerspannendste boek beschouw. Ook Molokaï: de tocht van Beeldschoon en Lieveling is naast heel emotioneel ook bijzonder spannend. 

Wil je meer weten over de historische figuur van Raspoetin lees dan zeker ook Fantasten en Flierefluiters,  een boek waarin ik mijn heel persoonlijke top 10 opmaak van de meest grandioze losbollen en leugenaars aller tijden. En ja hoor, Raspoetin behoort tot beide categorieën!

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden