Pestkoppen en Windbuilen

Auteur

Guy Didelez

Illustraties

Rocio Del Moral

Uitgeverij

Uitgeverij Manteau 2012, 126 pagina’s,

12,95 euro

Bib

Dit boek vind je terug in de bibliotheek

Inhoud

Hanne wordt gepest. Omdat ze zoveel fouten schrijft. Maar ook omdat ze elke dag boterhammen met perenconfituur eet en omdat ze een oud en versleten konijn als lievelingsspeelgoed heeft. Jolien lacht het hardst. Haar ouders wonen in een heel duur huis. Hannes ouders hebben nauwelijks genoeg om rond te komen.

En dan is er ook Rachid. Die is zo sterk dat hij zijn eigen kracht niet kent. Jolien heeft hem helemaal ingepalmd en het pesten wordt steeds erger. Als Hanne de juf erover vertelt, komen Jolien en Rachid dat te weten. Ze zijn vastbesloten om haar een lesje te leren!

Persreacties

‘Het verhaal is helder verteld en raakt de lezer. De personages zijn heel realistisch neergezet en bijgevolg erg herkenbaar. De spanning wordt mooi opgebouwd… Dit boek hoort thuis in elke klasbibliotheek.’ (Pluizer)

‘De spanning stijgt langzaam maar zeker tot een knappe plot!’ (Ria Dorssemont, departement lerarenopleiding)

Uit een interview met de auteur voor ‘Visie’: Je geeft lezingen over het boek. Wat is de reactie van kinderen?’

Guy: ‘In het begin vinden ze het verhaal geestig. Meelachen met de pesters is het makkelijkst. Maar als ik vertel hoe Hannes knuffel op de speelplaats wordt rondgezwierd en platgetrapt, dan voel je de groep verstillen. De pesterijen gaan zo ver dat het hen raakt, en terwijl ik vertel veranderen ze van kamp. Zulke dingen zichtbaar en bespreekbaar maken, dat is de bedoeling van het boek’. 

Weetjes

Pacoproducties brengt vanaf 1 december 2012 een toneelversie van het boek. 

‘Pestkoppen en Windbuilen’ is voor een stuk gebaseerd op ‘Kwelduivels’, een boek over pesten dat Guy eerder voor uitgeverij het Davidsfonds schreef en dat volledig uitverkocht is. ‘Geknipt’ een samenwerkingsverband van enkele sociale organisaties en van geëngageerde Mechelaars kwam bij Guy Didelez aankloppen met de vraag om dat oude boek te bewerken tot een boek waar ook kinderarmoede en taalachterstand in aan bod kwamen, wat uiteindelijk resulteerde in ‘Pestkoppen en Windbuilen’.

Hou je van gevoelige verhalen, dan kun je ook eens gaan kijken naar: Zie me graagDe KikkerkusZwanenzang, Kwelduivels, Het Pest Actieplan en ‘Een kleine wereld, vol grote leugens‘ waar naast grappige verhalen ook gevoelige verhalen te lezen staan. Goeie lezers uit 5 en 6 kunnen zelfs al met ‘Gebroken Glimlach’, een + 12 verhaal van start.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden