Kwelduivels

Auteur

Guy Didelez

Illustraties

Bianca Hugens

Uitgeverij

Uitgeverij Davidsfonds/Infodok 2003,

64 pagina’s, 13,50 euro

Bib

Dit boek vind je terug in de bibliotheek

Inhoud

Hanne staat vaak alleen op de speelplaats. Niemand kijkt naar haar om. Iedereen vindt Hanne dom. Omdat ze zoveel fouten schrijft. En daarom lachen de klasgenootjes haar uit. Jolien en Glenn lachen het hardst. Zij zijn de allergrootste pestkoppen!

Hanne kan er met niemand over praten. Papa en mama hebben het te druk. Enkel knuffelkonijn Stanis, haar beste vriend, weet hoe rot ze zich voelt. Maar het pesten wordt steeds erger. Als Hanne juf Gerda erover vertelt, komen Jolien en Glenn dat te weten. Ze zijn vastbesloten om Hanne een lesje te leren! En dat loopt uit de hand…

Guy Didelez schreef al eerder een verhaal over pesten: Het pestactieplan. Ook deze keert toont hij hoe genadeloos pestkoppen kunnen zijn en hoe kwetsbaar hun slachtoffers. Een herkenbaar en aangrijpend verhaal dat je zeker niet onverschillig zal laten.

Persreacties

De eenvoudige tekst leest vlot door de levendige dialogen. Een aantal gestileerde zwartwittekeningen verluchten de tekst. Een gevoelig verhaal voor lezers vanaf ca 8 jaar. (Biblion)

Het verhaal is helder verteld en raakt de lezer. De personages zijn heel realistisch neergezet en bijgevolg erg herkenbaar. De spanning wordt mooi opgebouwd… Dit boek hoort thuis in elke klasbibliotheek (Inge Umans/ Pluizer)

De spanning stijgt langzaam maar zeker tot een knappe plot. Prima ‘pestverhaal’ om mee te werken in de klas. (Ria Dorssemont). Dep. Lerarenopleiding)

Kwelduivels’ is dan ook een aangrijpend en helaas herkenbaar verhaal dat niemand onverschillig zal laten. (TV-familie)

Weetjes

Toen ‘Kwelduivels’ helemaal uitverkocht was, kwam ‘Geknipt’, een samenwerkingsverband van enkele sociale organisaties en van geëngageerde Mechelaars bij Guy Didelez aankloppen met de vraag om zijn oude boek te bewerken tot een boek waar naast het pestprobleem ook kinderarmoede en taalachterstand in aan bod kwamen. Dat resulteerde in ‘Pestkoppen en Windbuilen‘, een boek dat dus gedeeltelijk dezelfde verhaallijn als ‘Kwelduivels’ vertelt. 

Pacoproducties brengt al jarenlang een zeer gesmaakte toneelversie van dit ‘Pestkoppen en Windbuilen’.  

Hou je van gevoelige verhalen, dan kun je ook eens gaan kijken naar: Zie me graagDe KikkerkusZwanenzangPestkoppen en Windbuilen, Het Pest Actie Plan en ‘Een kleine wereld, vol grote leugens‘ waar naast grappige verhalen ook gevoelige verhalen te lezen staan. Goeie lezers uit 5 en 6 kunnen zelfs al met ‘Gebroken Glimlach’, een + 12 verhaal van start.

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden