BLIJSPEL

Titel: De Splitsing van het Atomium

Auteurs: Guy Didelez en Dirk Dobbeleers

Genre: Blijspel

Duur: Avondvullend

Decor: Een woonkamer

Bezetting: 5 personages en 1 figurant (3 heren, 2 dames; het geslacht van de zesde acteur (een journalist) en van de figurant speelt geen rol.

Inhoud:

Gilbert Noens is een onhandige, wat wereldvreemde werknemer bij het 'Beheer van Grootschalige Monumenten van Nationaal Belang'. Hij stelt er de poetsbeurten van de monumenten op. Omdat die niet worden nageleefd, is hij in de loop van de jaren een totaal ambitieloos iemand geworden. Gilbert is al meer dan 20 jaar getrouwd met Astrid Brusseleers. Zij is veel levendiger dan Gilbert. Omdat alle fut uit hun huwelijk is verdwenen, zoekt Astrid op datingsites naar de prins op het witte paard. Om de hoek woont Gilberts schoonmoeder, Fabienne. Zij is een grote fan van het koningshuis en in het bijzonder van koningin Fabiola. Louke is de onderbuur van Astrid en Gilbert. Hij is homo, maar trouw in zijn vriendschap voor beiden en wil voor iedereen goed doen.

Gilberts rustige leventje wordt helemaal overhoop gegooidt wanneer hij - in voorbereiding van de eventuele definitieve splitsing van België - de opdracht krijgt het atomium te splitsen. Als hij erin slaagt, levert dit hem een promotie en een flinke financiële bonus op. Astrid is met de klap opnieuw in hem geïnteresseerd. Een man met ambitie (en met veel geld) daar droomt ze al zo lang van. Maar net nu heeft ze via het internet kennis gemaakt met Filip, een knappe, stoere bink die het geld laat rinkelen.  

Gilbert stelt vast dat het aarstmoeilijk is om het atomium eerlijk te verdelen over de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap. En er is uiteraard ook nog Brussel. Omdat het niet snel genoeg vooruitgaat, maakt Astrid toch maar een afspraak met Filip. Wanneer de pers verneemt dat het atomium en later misschien ook België gesplitst zal worden, wil Yvette (of Ivan) de Vadder een exclusief interview met Gilbert. Meteen kent Fabienne het geheim dat Astrid en Gilbert angstvallig voor haar verborgen houden.

Slaagt Gilbert er met de hulp van Louke in één of meerdere bollen van het atomium te verkopen? Gaat Astrid er met Filip vandoor? En wat doet Fabienne om de splitsing van België tegen te houden?

Deze en nog meer antwoorden vindt u in dit hilarische toneelstuk dat bij uw publiek zal inslaan als... nou ja, als een atoomsplitsing!  

Weetje

Het stuk is bij SABAM gedeponeerd. Dirk Dobbeleers en ik hebben besloten om (voorlopig?) niet met een auteursbureau te werken. Ze sturen het stuk dan ook graag op naar alle geïnteresseerde gezelschappen. Een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. volstaat.  

Op zoek naar andere dolkomische toneelstukken om met uw groep te spelen? Neem dan zeker ook eens een kijkje op Geelzucht, Het Wittebroodslijk, Barak Faunus, Niet pluis op de buis, Pompen of verzuipen, Dolly en Dot, Opgepast Ongepast, Pak in Stap uit, Gasten zijn Lasten, Het huis in de bocht en Waar de stal bleef stille staan.  

Laatst aangepast (dinsdag, 05 augustus 2014 07:51)