Auteurs: Guy Didelez en Hatice Ava

Cover: omslagontwerp Herman Houbrechts, foto  Koen Broos

Uitgeverij Manteau, eerste druk februari 2012, tweede druk maart 2012, derde druk mei 2013, vierde druk augustus 2015 (uitgeverij Ploegsma) 

253 pagina's, prijs 14,95 euro

Inhoud:

Die jongen kwam naar me toe en vroeg of het goed was. Ik antwoordde niet. 'Verlegen of wat?' vroeg hij. 'Ik ken jou niet', antwoordde ik. 'Wil je me niet beter leren kennen?' vroeg hij toen. Toen ik nee zei, kwam hij naar me toe en probeerde me te kussen. Ik duwde hem weg en hij stak me neer.

OMDAT IK NIET WOU KUSSEN... vertelt het waargebeurde verhaal van HATICE AVA, een veertienjarig Turks meisje dat op Valentijnsdag 2010 op het Antwerpse Kiel door een onbekende in de hals werd gestoken omdat ze niet op zijn avances inging. Het mes raakte een halsslagader en het meisje verkeerde in levensgevaar. Ze herstelde van haar verwondingen maar denkt nog elke dag aan die vreselijke gebeurtenissen.

In dit boek vertelt Hatice samen met jeugdauteur Guy Didelez, over de letterlijke en figuurlijke littekens die zo'n daad van zinloos geweld nalaat en hoe ze - gesteund door haar familie - niet alleen op zoek ging naar de dader maar er mettertijd in slaagde haar leven weer in handen te nemen.

Weetjes

Meteen na uitgave genoot het boek heel wat aandacht. Er was niet alleen een uitgebreid interview met Hatice in Joepie, in Dag Allemaal, in het Laatste Nieuws. Ook VTM besteedde er in het journaal heel wat aandacht aan. Wil je de reportage op VTM bekijken, klik dan op 

http://www.wpg.be/boeken/young-adult/isbn/9789022326848/omdat-ik-niet-wou-kussen/

Reacties

'Omdat ik niet wou kussen' is vooral een beklemmend en veelzeggend verhaal over de enorme invloed van een stompzinnige geweldsdaad. De auteurs weten het onderhuidse gevoel van onveiligheid goed te vangen in woorden. (Jaap Leest').

Met Guy Didelez it je altijd in jeugdboeken die de vaardigheid hebben om de jongere lezers aan te spreken. Omdat ik niet wou kussen is een herkenbaar en inleefbaar boek. (Patrick Vandendaele)

Ook Hatice zelf wordt inmiddels door reacties overstelpt. Een willekeurige greep uit het aanbod:

'Amai sjoe elke keer dak een paar bladzijdes van je boek lees eah doet da echt iets met me, ik ben normaal egt geen lezer en haal nrml pagina 100 nog nie in een boek nu zit ik aan 135. Echt waar Hatice, jij bent een voorbeeld, je bent zo sterk he, ik heb echt dikke respect voor jou! Echt waar meisje je bent een voorbeeld voor vele! Ik zat daarstraks op trein van Brugge en er was een meisje u boek aant lezen en ze kreeg tranen in haar ogen echt.'

'Sis kwil u ff late wete da et boek uit is en dak et enorm mooi vind'

'Het is een spannend verhaal over het herstel van Hatice en het gevecht om op eigen kracht weer verder te gaan.' (Het Parool. Nederland)

'Wij zijn in de standaart gaan hore, en die verkoopster zei van 'ongelofelijk, het boek was in 1 dag een hit, tot nu toe ni egt meegmkt.. Ht duurt altid een poosje voor een boek verkoopt'

En dat dit laatste berichtje echt niet overdreven is, wordt door de feiten bewezen. Niet alleen kwam het boek meteen op de tiende plaats vinnen in de boeken top 10 van De Standaard; na nauwelijks één week kreeg ik van mijn uitgeefster al het bericht dat het herdrukt zou worden!!! Fantastisch, ook en vooral voor Hatice die zich heel erg gesteund voelt door al die belangstelling. Wil je haar een plezier doen, stuur dan een foto van jezelf waarmee je met het boek poseert naar haar facebookpagina:

http://www.facebook.com/Omdat.ik.niet.wou.kussen

 Weetje

             

 

            

Hou je van realistische verhalen als Omdat ik niet wou kussen, dan zou je ook Het Pest Actie Plan, (9), Gebroken Glimlach (+12) Eeuwig Zwijgen (+12) Puur (+13)  De Cocon (+14) Zoete Wraak (+14) Pril Geluk (+15) of Ik ben iemand/niemand (+15) kunnen lezen. 

 

Laatst aangepast (maandag, 30 november 2015 18:07)