Springtij

Auteur

Guy Didelez en Patrick Bernauw

Vormgeving & fotografie:

Marc Borms

Uitgeverij

Uitgeverij eerste druk Abimo, 2008, tweede druk De Scriptomanen 2014 prijs 14,95 euro

Bib

Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel en in de bib.

Inhoud

Springtij is geen roman, geen ‘gewoon’ detectiveverhaal. Het is een dossier dat door privé detective Rebecca Rademaekers van detectivebureau RSearch werd samengesteld naar aanleiding van de onrustwekkende verdwijning van een negentienjarig meisje. Het is een puzzel, en elke nieuwe bladzijde is weer een puzzelstukje.

Dit ‘detectivedossier’ alleen volstaat niet om het mysterie op te lossen. Je zult zelf op onderzoek moeten gaan, getuigenissen beluisteren, sporen en aanwijzingen bestuderen, foto’s en filmpjes bekijken. Dan pas kun je erin slagen de spoorloze verdwijning waarover het in het boek gaat als een echte detective op te lossen.

Om het moordspel dus tot een goed einde te brengen heb je twee dingen nodig. a) het boek dat je nog altijd via de boekhandel kunt bestellen b) de site met alle aanwijzingen die je vindt op http://www.moordspel.org/rsearch-springtij/

Op die webpagina vind je alle audio- foto- en videomateriaal. Alle informatie dus die je kan helpen het mysterie op te lossen. Je kunt eventueel het boek ook via die webpagina bestellen.

De oplossing staat niet in het boek. Je vindt ze wel op de webpagina hierboven. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling die oplossing meteen te gaan lezen. Zoek zelf eerst maar eens of je er als een echte detective op je dooie eentje (of in groep, want dat kan ook) uitgeraakt!

Detectives in wording kunnen desgewenst ook vertrekken vanuit: https://izi.travel/nl/2c21-detectivebureau-rsearch-documentatiemateriaal/nl. Op de openingspagina zie je alle audio- foto- en videomateriaal met zowaar zelfs een video die in Borneo werd opgenomen meteen al verschijnen!

 

 
 

Weetjes

Springtij was een opdracht van de Karel de Grote-Hogeschool die op die manier ‘wetenschap’ wilde promoten. Het boek was maar het eerste deel van een zogenaamd ‘interactief multimediaal crimispel’. Wie het eerste deel had opgelost kon zich laten inschrijven voor een ‘wetenschapssessie’ op de Karel de Grote Hogeschool. Alle deelnemers kwamen samen en kregen daar een film te zien waarin werd uitgelegd dat de spoorloze verdwijning waarover het in het boek ging en die zij intussen al hadden opgelost slechts het eerste deel van het mysterie was. In een film kregen ze het tweede deel te zien. Daarna werden de deelnemers verdeeld in teams, waarna ze samen met de proffen naar de labo’s trokken om via wetenschappelijk onderzoek (o.a. bodem- en ict-onderzoek, vingerafdruk- en dna analyse) de rest van het mysterie op te lossen.

Dat tweede deel kun je intussen niet meer oplossen, want de Karel de Grote Hogeschool blies na een aantal zeer succesvolle secties dat gedeelte af. Niets belet je echter om van het boek te blijven genieten en als een echte detectieve het eerste deel van het mysterie op te lossen.

 

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden