Oplichters en afpersers

Auteur

Guy Didelez

Uitgeverij

Van Halewyck, september 2019

203 pagina’s, 17 euro

Beschikbaar

Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Inhoud

Wist je dat er ooit een oplichter was die erin slaagde om de Eiffeltoren te verkopen als oud ijzer?  

Wat moet je denken van een man die een kunstdiefstal pleegt om het losgeld aan het goede doel te schenken? 

En heb jij ooit al gehoord van Dagobert Duck, een afperser met een IQ van 145, en zo’n technisch vernuft dat de Duitse politie wanhopig van hem werd? 

Het zijn maar enkele voorbeelden uit de top 10 die Guy Didelez samenstelde van de strafste exploten die oplichters en afpersers op hun geweten hebben. Met een mix van genialiteit en innemende grootspraak proberen zij hun slachtoffers in de val te lokken. Al zijn die ook niet altijd vrij van schuld, want ze verten maar al te graag dat wat te mooi is om waar te zijn, meestal ook niet waar is.

Met een voorwoord van Stan Laureyssens die ooit nog als oplichter in de cel belandde. 

Persreacties

De tien verhalen lezen vlot. Na het lezen van ieder verhaal sta je versteld hoe mensen zo gemakkelijk worden afgeperst en opgelicht. Soms voel je sympathie voor de daders, want enkelen zijn geniaal en ze blijven bovenal mens. Andere zijn regelrechte oplichters met maar één doel: geld verdienen aan de miserie van anderen en hun hoop op beter. Dit boek smaakt naar meer. Vlot geschreven, boeiend, spannend en steeds met het gevoel: word ik hier niet opgelicht! (Bart Medaer) in ‘Pluizer’.

Het leuke aan de verhalen is het feit dat ze waargebeurd zijn. De schrijver heeft ook verhalen uitgekozen die verbazingwekkend zijn: hoe kan het dat dit werkelijk zo is gebeurd? Kortom, het is een boek wat zeker een aanrader is voor jongeren die geïnteresseerd zijn in verhalen over Oplichters en afpersers (Chicklit)

Weetjes

Onvoorstelbare listen en acties van oplichters en afpersers’ schreef de ‘Jonge Jury’, (een Nederlands leesbevorderingsproject voor jongeren van 12 tot 16) die het boek voorstelde als tip van de week.

Nog niet genoeg van ongelooflijke en waargebeurde verhalen? Ga dan zeker ook op zoek naar ‘Fantasten en Flierefluiters‘, het tweede boek in deze reeks. Het bevat heel diverse verhalen over mensen die de meest ongelofelijke dingen hebben uitgespookt. Van een krachtpatser als John Massis, over een bizarre kunstenaar en zakkenvuller als Salvador Dali tot bizarre en duistere figuren als Raspoetin en Erik Jan Hanussen, over wie ik eerder samet met Patrick Bernauw het boek ‘In het teken van de Ram‘ schreef. Ook het derde boek in de reeks: ‘Helden en Schurken’ is intussen beschikbaar. Het bevat op zijn beurt verhalen die je van verbazing van je stoel laten donderen. Over een man die Hitler probeerde te vermoorden, over een onvatbare crimineel en over een paus die op drie jaar tijd vijftienduizend kilo goud uitgaf en in zijn tuin een olifant had die net als hijzelf rode schoentjes droeg. Over ‘de nachtmerrie van Karen Silkwood’ een hallucinant verhaal over levensgevaarlijk kernafval zal trouwens ook een monoloog verschijnen. 

Een andere heel interessante reeks met altijd ongelofelijke maar tegelijk waargebeurde verhalen is de ‘Puntjepuntjepuntje en Waargebeurdreeks’. Daarin verschenen het vaak spannende ‘Onopgelost & Waargebeurd‘  het hilarische ‘Keigrappig en Waargebeurd‘ en het vaak al even grappige  ‘Waanzinnig & Waargebeurd’.  Ongelofelijke maar waargebeurde dierenverhalen vind je dan weer in ‘Beestig  & Waargebeurd‘.

Wist je trouwens dat Guy maandelijks een van die ongelooflijke maar waargebeurde verhalen vertelt voor Eclips-TV, een zender  die zich op jong en oud, maar toch vooral op +55 richt. Bij ‘Waanzinnig en waargebeurd’ kun je trouwens van een van die verhalen genietenZo zie je maar dat elke leeftijd van deze verhalen geniet!

 en 
Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden