Het goud van Timboektoe

Auteur

Guy Didelez

Illustraties

Jan de Maesschalck

Uitgeverij

Eerste druk: Uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2003, 112 pagina’s, 14,95 euro

Tweede druk: Uitgeverij De Scriptomanen 2015, 152 pagina’s,17,00 euro 

Beschikbaar

Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel

Inhoud

Over Timboektoe, een mythische stad in het huidige Mali, deden eeuwen geleden de wildste verhalen de ronde. De ongelooflijke rijkdom van de befaamde gouden stad sprak tot de verbeelding van heel wat avonturiers en ontdekkingsreizigers. Slechts weinigen slaagen er ook echt de wonderstad te bereiken…

De tocht door het Afrikaanse binnenland is eindeloos lang en gevaarlijk. Overal loert de dood. Kwellende dorst, onverschrokken woestijnrovers, ongenadige zon, tropische ziekten en wilde dieren maken van de schattenjacht een riskante tocht. Stoutmoedig en met een grote dosis doorzettingsvermogen riskeren de avonturiers hun leven. Timboektoe lijkt wel vervloekt. Bijna volledig van de buitenwereld afgesloten door woestijn en moerassige gebieden.  Zou de pracht en praal van de stad voor eeuwig en altijd een legende blijven?

Guy Didelez trok al eerder op expeditie met Naar de Bronnen van de NijlAls een echte avonturier blijft hij in Afrika rondeizen en onderneemt hij verschillende pogingen om het ontoegankelijke en mysterieuze Timboektoe te bereiken. Het wordt geen plezierreisje, zoveel is zeker…

Een goed gedocumenteerd verhaal, met verduidelijkende kaarten.

Persreacties

Didelez koos voor een fraaie vertelwijze. Zich baserend op reisverslagen van ontdekkingsreizigers analyseert, vertelt en citeert hij. Het is een aangename keuze, want de lezer gaat als het ware mee op expeditie… Dat maakt het goud van Timboektoe tot een naslagwerk dat leest als een avonturenboek. Maar waarin de lezer ook wordt geconfronteerd met het feit dat de mensheid erg hardleers is. (www.hotel-boekenlust.nl) .

Een avonturenboek voor lezers van 11 jaar, waarbij je meegezogen wordt in de mythische wereld van Timboektoe, een stad in het verre Afrika. (KBC-krant)

Een interessant boek, vaak spannend, ook grappig (Pluizer)

Korte hoofdstukjes in een heldere taal maken er een vlot leesbaar geheel van (Pluizuit)

Weetjes

Dit boek was helemaal uitverkocht, maar is nu herdrukt als pod-boek. Je kunt het dus weer bestellen.

Wil je nog over Afrikaanse ontdekkingstochten lezen, lees dan ook ‘Naar de Bronnen van de Nijl’

Hou je ook van andere straffe, ongelooflijke maar altijd waargebeurde ga dan in de bib op zoek naar volgende boeken: Man eet hond, Rarifeiten: megacoole dierenverhalenRarifeiten: bangelijke mobiele verhalenRarifeiten: boeven en blundersRarifeiten: Rotjong en Snotjong, Rarifeiten: Muizen en Monsters.   

Een andere heel interessante reeks met altijd ongelofelijke maar tegelijk waargebeurde verhalen is de ‘Puntjepuntjepuntje en Waargebeurdreeks’. Daarin verschenen het vaak spannende ‘Onopgelost & Waargebeurd‘  het hilarische ‘Keigrappig en Waargebeurd‘ en het vaak al even grappige  ‘Waanzinnig & Waargebeurd’.  Ongelofelijke maar waargebeurde dierenverhalen vind je dan weer in ‘Beestig  & Waargebeurd‘.   

En als je dan nog niet genoeg hebt van alle ongelofelijke en waargebeurde verhalen moet je zeker op zoek naar ‘Oplichters en Afpersers‘ een boek waarin ik mijn heel persoonlijke top 10 opmaak van de meest geniale oplichters en afpersers aller tijden. Ook ‘Fantasten en Flierefluiters‘, het tweede boek in deze reeks, bevat heel diverse verhalen over mensen die de meest ongelofelijke dingen hebben uitgespookt. Van een krachtpatser als John Massis, over een bizarre kunstenaar en zakkenvuller als Salvador Dali tot bizarre en duistere figuren als Raspoetin en Erik Jan Hanussen, over wie ik eerder samet met Patrick Bernauw het boek ‘In het teken van de Ram‘ schreef.

Wist je trouwens dat Guy maandelijks een van die ongelooflijke maar waargebeurde verhalen vertelt voor Eclips-TV, een zender  die zich op jong en oud, maar toch vooral op +55 richt. Bij ‘Waanzinnig en waargebeurd’ kun je trouwens van een van die verhalen genieten. Zo zie je maar dat elke leeftijd van deze verhalen geniet!

Wil je de koekjes op deze site aanvaarden ?

Jouw gegevens worden enkel hier gebruikt en niet doorgegeven aan ander partijen. Nog meer info over je privacy kan je hier vinden