Titel: Monsieur Arsène

Monoloog

Auteur: ????

Tot leven gebracht door: Patrick Bernauw, Freek Neirynck en Guy Didelez

Aantal opvoeringen: 19

Mysterieuze voorgeschiedenis

In 1993 trof wijlen Willemfondsvoorzitter Willy Bultereys een getypt script aan op een zolder van het Gentse Lakenmetershuis.  Deze toneeltekst kwam van onder het stof van de archieven van de de bibliotheek. Bultereys liet de tekst met titel "Monsieur Arsène" onderzoeken door Freek Neirynck die het doorgaf aan Patrick Bernauw, auteur in 1991 van een boek over de roof van een onderdeel van het Lam Gods.  Een Schrijverscollecief, waaronder Patrick Bernauw, Guy Didelez en Freek Neirynck, boog zich dieper over de zaak.

Inhoud

Het anonieme script gaat over een jouralist die middels een soort 'monologue exterieur' repeteert voor een persconferentie die hij zelf zal geven en waarin hij allerlei onthullingen over het vermiste paneel van het Lam Gods en de vermoedelijke stoute dief Arsène Goedertier zal blootgeven. Het stuk is getiteld naar de zogezegde schrijver monsieur Arsène zelf. De bergplaats van het gestolen paneel werd door Goedertier  omschreven als een publiek toegankelijk pand niet ver van de Sint-Baafs.

Eerste voorstelling

Gespeeld door beroepsacteur Guido Van den Berghe.

Regisseur Geert Callebaut

De eerste voorstellingen werden georganiseerd door de Koninklijke Toneelvereniging Zucht naar Kunst vzw in samenwerking met Theaterplatfom Gent, de Kultuurschuur vzw, het Scheppersinstituut en de Gemeente Wetteren.

Weetje

Onder de titel de Roof van de Rechtvaardige Rechters kende het stuk in oktober 2011 andermaal  een aantal succesvolle opvoeringen.

 

 

Laatst aangepast (woensdag, 06 augustus 2014 12:36)