zwartboek1     zwartboek2

Auteur: Guy Didelez

Uitgeverij: Nioba, 1985, 2e druk, 128 pagina’s.

Illustratie: Peter De Greef

Dit boek is uitverkocht. Je vindt het misschien nog in de bibliotheek.

Inhoud:

Guy Didelez debuteerde in 1983 bij uitgeverij Heideland-Orbis met zijn bundel ‘Moordende Verhalen’. De pers was enthousiast. Toch werd Didelez bij zijn uitgeverij als kouwe vis behandeld. Na verloop van tijd stapelden de bewijzen zich op dat de verkoop van zijn verhalen op zijn zachtst gezegd ‘bedenkelijk’ verliep.

Guy Didelez ging daarop op zoek naar een andere uitgeverij. Met eindeloze wachttijden, en verontschuldigende typebriefjes vol dubieuze funderingen als resultaat. Na nare avonturen bij Manteau en bij kleinere piraat-uitgeverijen die eerder in de sfeer van de criminaliteit thuishoren dan in die van de literatuur, besloot de auteur zijn ervaringen te bundelen. Centraal staat de vraag: ‘Drijft olie boven?’ en zo ja, ‘hoelang is die olie dan onderweg?’

Didelez staafde zijn beweringen in dit Zwartboek met tal van originele documenten. Het werd geen zeurboek, maar een relativerend, grappig – soms bitter verslag. Maar daverend!

Enkele persreacties

‘Men moet wel erg gebeten zijn om dit alles nog een keer te willen ondergaan.’ (Jan Schodts BRT-Parorama)

‘Een warm menselijk document dat jonge schrijvers zal behoeden in open vallen te trappen.’ (Het Volk)

‘Didelez’ verhaal is wellicht dat van tientallen jonge schrijvers, die hun ontgoocheling in stilte zitten te verbijten.’ (De Morgen)

‘Inderdaad geen al te opwekkend beeld dat Didelez kan schetsen. (Knack)

‘We begrijpen - wie niet trouwens? – best de problemen van een vrij onbekende schrijver als Guy Didelez. Hij en zijn lotgenoten zijn inderdaad niet gespeend van literair talent. Logisch dus dat ze hun teksten ook buiten het beperkte verspreidingsgebied van hun eigen literair tijdschrift kwijt willen. (Gazet van Antwerpen)

‘Gelieve te applaudisseren’ (Zefier)

Ik hoop voor Didelez dat hij in elk geval doorgaat met schrijven, want hij kan schrijven. (‘t Kofschip)

Weetje

Ik ben inderdaad doorgegaan met schrijven en leef al 20 jaar van mijn pen. Ik publiceer o.a. bij het hogergenoemde Manteau, een uitgeverij waar ik nu best tevreden ben. Intussen werden er door de Vlaamse uitgevers al meer dan 350.000 exemplaren van mijn boeken verkocht...

Laatst aangepast (maandag, 04 augustus 2014 13:09)