springtij_groot   

Auteurs: Guy Didelez en Patrick Bernauw

Vormgeving en fotografie: Marc Borms

Uitgeverij eerste druk Abimo, 2008, tweede druk De Scriptomanen 2014 prijs 14,95 euro

Inhoud

Springtij is geen roman, geen 'gewoon' detectiveverhaal. Het is een dossier dat door privé detective Rebecca Rademaekers van detectivebureau RSearch werd samengesteld naar aanleiding van de onrustwekkende verdwijning van een negentienjarig meisje. Het is een puzzel, en elke nieuwe bladzijde is weer een puzzelstukje.

Dit 'detectivedossier' alleen volstaat niet om het mysterie op te lossen. Je zult op www.rsearch.be zelf op onderzoek moeten gaan, getuigenissen beluisteren, sporen en aanwijzingen bestuderen, foto's en filmpjes bekijken. Dan pas kun je erin slagen de spoorloze verdwijning waarover het in het boek én op de website gaat als een echte detective op te lossen. De oplossing staat natuurlijk niet in het boek, die stuur je naar een mailadres waarna je van het mailadres een antwoord krijgt wat er in met het verdwenen meisje gebeurd is. Pas dan kun je controleren in hoeverre jij als detective dit mysterie goed hebt opgelost.

Weetje

Springtij was een opdracht van de Karel de Grote-Hogeschool die op die manier 'wetenschap' wilde promoten. Het boek was maar het eerste deel van zogenaamd 'interactief multimediaal crimispel'. Wie het eerste deel had opgelost kon zich laten inschrijven voor een 'wetenschapssessie' op de Karel de Grote Hogeschool. Alle deelnemers kwamen samen en kregen daar een film te zien waarin werd uitgelegd dat de spoorloze verdwijning waarover het in het boek ging en die zij intussen al hadden opgelost slechts het eerste deel van het mysterie was. In een film kregen ze het tweede deel te zien. Daarna werden de deelnemers verdeeld in teams, waarna ze samen met de proffen naar de labo's trokken om via wetenschappelijk onderzoek (o.a. bodem- en ict-onderzoek, vingerafdruk- en dna analyse) de rest van het mysterie op te lossen.

Dat tweede deel kun je intussen niet meer oplossen, want de Karel de Grote Hogeschool blies na een aantal zeer succesvolle secties dat gedeelte af. Niets belet je echter om van het boek te blijven genieten en als een echte detectieve het eerste deel van het mysterie op te lossen.

Omdat nogal wat leerkachten en met het boek aan de slag wilden, maar niet goed wisten hoe verscheen in 2014 nu ook een 'instructieboek' over Springtij, geschikt voor organisatoren die met hun klas of met een groep samen dit mysterie willen oplossen. Het boek bevat niet alleen een 'draaiboek voor de spelleider', maar ook het oorsponkelijke verhaal en de oplossing/reconstructie die best 'verzegeld' kan worden, zodat de speurders niet vooraf op zoek kunnen naar de oplossingen. Het werd uitgegeven bij www.scriptomanen.org en kan ook besteld worden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

Laatst aangepast (zondag, 29 november 2015 13:54)