Vele lezers vinden het prettig hun favoriete schrijver in levende lijve te ontmoeten. Dat merk je wel op boekenbeurzen, waar lezers voortdurend op zoek zijn naar gesigneerde exemplaren. 

Maar leuker nog dan zo’n vluchtige ontmoeting is het een schrijver in de klas of in de bibliotheek uit te nodigen. Hij kan dan honderduit praten over zijn boeken. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Hoe werkt hij? Wat bezielt hem om elke dag weer achter dat computertje te gaan zitten? En vooral: waarover gaan die boeken? 

En het wordt natuurlijk helemaal te gek als die auteur zo begeesterend vertelt over een hele rits zeer uiteenlopende boeken dat heel veel kinderen na zo'n lezing zitten te popelen om hun favoriete voorkeurboek te gaan lezen. Want Guy heeft echt boeken voor alle leeftijden en voor alle kinderen en jongeren. Spanend, grappig, waargebeurd, gevoelig, bizar, vlot lezend... Noem maar op!  

Lezingen voor kinderen en jongeren

Al vele jaren verzorgt Guy Didelez (die zelf twintig jaar in het onderwijs actief was) schoollezingen, zowel voor het lager (derde, vierde, vijfde, zesde leerjaar) als voor het secundair onderwijs. (eerste tot en met vierde middelbaar). Hij doet dat op een heel eigen, gedreven en vaak ook humoristische manier. Steeds opnieuw worden de kinderen of jongeren meegezogen door zijn verhalen, die hij nooit helemaal vertelt. In plaats daarvan stopt hij liever op een raadselachtig, bloedstollend of intrigerend hoogtepunt, zodat de luisteraars absoluut willen weten hoe het verhaal verder loopt en massaal beginnen te lezen. Geen wonder dat Guy  in heel veel scholen en bibliotheken dus een graag geziene 'vaste klant' is geworden die al 15, 20, soms meer dan 30 jaar aan een stuk opnieuw gevraagd wordt en meer dan 200 lezingen per jaar geeft. In 2014 gaf hij trouwens zijn 100e lezing op één en dezelfde school. (Het Sint-Michielscollege in Schoten) Dat moet wellicht een unicum in Vlaanderen zijn!

Na jarenlang dezelfde tarieven gehanteerd te hebben, heeft Guy vanaf september 2019 de prijs voor zijn lezingen verhoogd. Voor een enkelvoudige lezing tot maximaal 60 leerlingen vraagt hij 220 euro + 0,40 euro/km verplaatsingsonkosten. Twee of meer lezingen op dezelfde plaats op dezelfde dag komen op 210 euro per lezing. De verplaatsingsonkosten komen ook in dat geval op 0,40 euro/km. Voor grotere groepen wordt er een toeslag gerekend van 50 euro per groep van 20 leerlingen. 

Voor boekingen of verdere inlichtingen neemt u best contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .  

Hieronder alvast enkele reacties van scholen die Guy voor een lezing uitnodigden. 

Zo antwoordt GBS Krokegem op de vraag wat de  kinderen van het vierde leerjaar van de presentatie vonden: 'Super leuk! De leerlingen luisterden met open mond; je kon een muis horen lopen. De auteur was een uur vroeger dan voorzien gekomen en bleef 3 uur in de klas. Dit was voor de leerlingen veel te kort. Voor hij wegging kreeg hij spontaan een dikke knuffel van de leerlingen.'

Liesbeth Steyaert, zorgleerkracht aan het Sint Leo-College in Brugge schrijft dan weer: Graag wil ik u nog bedanken! Dankzij uw lezing enkele jaren terug bracht u mijn zoon die dyslexie heeft aan het lezen. Hij las tot voor kort elke avond in één van uw boeken en verslond ze allemaal. Nu is hij op een andere auteur overgeschakeld.' 

Het VTI-Veurne, waar Guy al jarenlang een vaste klant is, antwoordt op de vraag: 'Wat vond u van de inhoud van de lezing? Was die op maat van het doelpubliek?' 'Na meer dan 15 samenwerken met Guy Didelez worden we alsmaar meer overtuigd van het feit dat hij de beste keuze voor onze lln. is. Hij weet als geen ander ons publiek te boeien. Jongens uit het nijverheidstechnisch onderwijs zijn immers niet de grootste lezers. En als je hoort dat er enkelen de avond na de lezing al naar de bib zijn geweest om zijn boeken te ontlenen, dan heb je je doel bereikt.'

N.a.v. Guy's 100e lezing in het Sint-Michielscollege verscheen er in de Bode Van Schoten zelfs een heel artikel over de schrijver. 'Geen oud-student of leerling in de hogere jaren die zich het bezoek van 'den Didel', zoas hij gemeenzaam genoemd wordt achter de michielscoulissen niet meer herinnert. Een greep uit hun reacties: een heerlijk verteller, leuke namen altijd in zijn boeken, hij houdt zelfs van basket, ik kon na het lezen de slaap niet meer vatten, zo spannend...'

In 2014 werd Guy trouwens als 'prijs' uitgereikt. Juf Fanny en haar klas uit Go-school De Stappe in Stabroek wonnen immers de wedstrijd voor het scholenproject van de boekenbeurs. Zij overtuigden Boek.be CANON Cultuurcel, Stichting Lezen en het Vlaams Fonds voor de Letteren van hun leesbevorderende activiteiten en wonnen zo een auteurslezing. En ja hoor, de leerlingen kozen na enig overleg prompt voor Guy Didelez. Hoe het bezoek aan de school verliep kun je trouwens hier lezen. 

Wil je contact opnemen voor een lezing dan kan dat via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Lezingen voor volwassenen

Guy Didelez geeft ook lezingen voor volwassenen. Zo ging hij in het verleden n.a.v. zijn boek 'Ik ben iemand/Niemand' over verborgen armoede al vaak over die thematiek praten. Daarnaast gaf hij ook al lezingen over het schrijven van scenario's of zijn leven als full-time auteur.

Toneel voor kinderen

Guy bracht vroeger ook toneelstukken voor kinderen. Zo was er het korte stuk 'De Vis in de Boom' dat hij voor kleutertjes en voor de leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar speelde. Verder trok hij jarenlang rond met het knotsgekke en tegelijk toch heel spannende 'Ontsnapt uit het Infernaat' (voor 4e, 5e en 6e leerjaar) dat gebaseerd was op het succesboek 'Het Infernaat' (zevende druk) en dat door het doelpubliek keer op keer fel gesmaakt werd.. 

Nadat hij in mei 2019 nog een laatste opvoering van 'De Vis in de Boom' bracht, heeft hij echter beslist om te stoppen met het spelen van toneelstukken. Hij concentreert zich nu - meer nog dan vroeger - op zijn lezingen.  

Toneel door derden

Daarnaast zijn er ook heel wat toneelstukken waar échte acteurs mee rondtrekken. Zij spelen op aanvraag voor scholen, bibliotheken, cc's en andere organisaties. Zo bracht Paco-producties in de loop van de jaren al heel wat opvoeringen van Pestkoppen en Windbuilen (voor 6 tot 9 jaar) en zelfs meer dan 600 opvoeringen van het Pest Actie Plan (voor 10 tot 14-jarigen). Vanaf september 2014 trekt hetzelfde productiehuis ook rond met een toneelstuk op basis van Guy's zevende heksenboekje 'Heksje Trezebelle en de diefstal van het grote toverboek.' Daarnaast pakt Paco-producties voor het 1e, 2e en 3e middelbaar uit met het swingende en toch zeer aangrijpende 'Gebroken Glimlach'. 5 en 6 van het middelbaar of groepen voor volwassenen kunnen dan weer gaan kijken naar de toneelversie van 'Ik ben iemand/Niemand', een dialoog die overal zeer lovend onthaald wordt en gespeeld wordt door Stefanie Moens en Thomas De Wit. .   

 

 

Laatst aangepast (donderdag, 27 juni 2019 12:27)