Leven in een krabbenmand: een toneelstuk gebaseerd op de roman 'Ik ben iemand/Niemand' van Guy Didelez en Lieven de Pril.

Bewerking naar toneel: Guy Bernaert

Regisseur: Jan Verbist

Actrice: Marleen Merckx

Productie: Theater Paljas (www.paljas.be)

Aantal opvoeringen: 170

Inhoud:

'Mensen die in de shit zitten kunt ge vergelijken met een mand vol krabben. Iedereen wil eruit, maar zo simpel is het niet. Iedere keer als ge een beetje houvast vindt aan de rand van de mand is er wel een andere krab die zich aan u vasthaakt en uw poot als steun wil gebruiken. Dan wordt ge weer opnieuw de dieperik ingetrokken.

Deze theatermonoloog is gebaseerd op de waar gebeurde roman 'Ik ben iemand/niemand' van Guy Didelez en Lieven De Pril. Een vrouw vertelt daarin over haar leven in armoede in ons land. Het is een beklijvend, soms humoristisch, soms hard relaas. Daarnaast komt haar kracht en doorzettingsvermogen sterk aan bod. Het is ook een liefdesgeschiedenis van een koppel dat elkaar door dik en dun blijft steunen.  

Persreactie

Het alter ego van Marleen Merckx, een getormenteerde vrouw van om en bij de veertig, dramatiseert niet, maar bezondigt zich evenmin aan geromantiseerde beschouwingen. Merckx vindt een bewonderenswaardig evenwicht tussen humor en tragedie, smart en hoop, en creëert zo het effect van een rollercoasterrit door het land der armen. (Peter Briers in Gazet van Antwerpen).

Andere reacties op boek en voorstelling vind je hier

Weetjes

Met meer dan 100 voorstellingen tijdens het eerste seizoen nam deze theatermonoloog een vliegende start. Bij de avant-première in Aalst waren er zo'n 600 aanwezigen die Marleen Merckx op een staande ovatie vergastten. Het stuk kwam ook aan bod in het VRT-avondjournaal en toert van dan af doorheen het hele Vlaamse land.

Wil u een voorstelling boeken of bijwonen, kijk dan naar de speellijst op www.paljas.be

 

 

Laatst aangepast (woensdag, 06 augustus 2014 11:57)