Tekst toneelstuk: Guy Didelez

Inhoud

De vijftienjarige Janne wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Op haar eigen vraag. Toch is ze nog niet aan praten toe. Niemand weet wat er echt met haar aan de hand is. Zelf zou Janne liever voor eeuwig zwijgen...

Gelukkig klikt het al snel tussen Janne en Sam, een jongen die ook in de jeugdpsychiatrie verblijft. Sams grapjes, zijn enorme relativeringsvermogen en zijn kleine verrassingen vrolijken Janne op. Maar ze brengen haar ook in verwarring. Zou ze bij hem haar hart kunnen luchten?

Guy Didelez breekt de stilte in Jannes wereld. Hij opent de deuren van een psychiatrische instelling en gunt ons een blik op het dagelijkse leven binnenin. Een plek vol uitersten: van euforische blijdschap tot intens verdriet, van hechte vriendschap tot koele haat, van onmetelijke stiltes tot overdonderende waarheden.

Weetjes

Productiehuis Farce Cancan verenigde drie acteurs, die gedurende enkele jaren met dit +14 stuk rondtrokken en het met heel wat succes in scholen en/of bibliotheken brachten. Vanwege de maximumfactuur die duurdere producties in scholen vaak onmogelijk maakt, werd vanaf het schooljaar 2010-2011 gekozen voor een monoloogversie waarvan al snel meerdere voorstellingen geboekt werden. Als gevolg van die ingreep stelt de auteur die eerdere versie nu ter beschikking van de theaters die het al dan niet in een combinatie met jeugdacteurs kunnen brengen.     

Dit toneelstuk werd oorspronkelijk geschreven voor twee jonge vrouwelijke speelsters en een jonge mannelijke speler. Verder is er nog een oudere vrouwelijke speelster die een aantal dubbelrollen op zich neemt. Deze dubbelrollen kunnen even goed door meerdere andere acteurs gespeeld worden, zodat het   toneelstuk meteen een ruimere bezetting krijgt.

Het gelijknamige boek werd in 2004 uitgegeven bij uitgeverij Davidsfonds/Infodok in 2004.

Eeuwig Zwijgen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het boek is helemaal uitverkocht, maar Guy heeft nog wat exemplaren in huis. Wil je graag een eigen exemplaar kopen, dan kun je met hem contact opnemen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

In het najaar 2014 start Guy met het uitschrijven van de toneelversie, zodat die hopelijk begin 2015 voor de gezelschappen beschikbaar is.  

Op zoek naar andere aangrijpende stukken om met uw groep te spelen? Neem dan zeker ook een kijkje op De Hofkes, Ontsnapt uit de KrabbenmandDe Zwarte Kous en Vleugels (zelfde verhaallijn als De Hofkes, maar een kleinere bezetting).

Laatst aangepast (dinsdag, 05 augustus 2014 09:32)